tiistai 17. syyskuuta 2013

Tsehov = cool, Dostojevski = hot

Yliopistolla alkoi hieno dialogisarja, jossa emeritusprofessori Pekka Pesonen keskustelee tunnettujen suomalaisten kirjailijoiden kanssa venäläisestä kirjallisuudesta.
Eilen ensimmäisenä vieraana oli selkeäsanainen Pirkko Saisio, ja aiheena olivat Tsehovin novellit (kirottua, en taas löydä hattua ässän päälle, jääköön lakitta!).
Saisio kertoi lukevansa samoja kirjoja yhä uudelleen ja uudelleen. Tsehovin novellit ovat hänelle tuttuja jo lapsuudesta. Tosin hän heitti, että silloin hän tuskin erotti Tsehovia Viisikoista. No, tuohon en usko.
Hän kuvaili Tsehovin tyyliä viileäksi, Dostojevskia kuumaksi.
"Dostojevskin romaaneissa käydään niin kuumia keskusteluja, että koskaan ei tiedä, mihin ne vievät. Siksi hän on mielestäni nuorten ihmisten kirjailija", Saisio sanoi.
Tsehov ei ole vain tunnelmointia, kaipausta ja raukeutta, vaan illuusiotonta ja tarkkanäköistä kirjallisuutta vailla kyynisyyttä. Hän aloittaa kertomuksen usein siitä, mihin toiset sen päättäisivät.
"Tsehov on ajankohtainen itseanalysoivan yhteiskuntaluokan jäsenenä. Suuri kirjailija on hän, joka löytää ajan sairauden."


3 kommenttia: