keskiviikko 22. toukokuuta 2013

Tikulla silmään!

Lähihistoria, siis aika, jota olen itse elänyt, jaksaa alati innostaa. Kyllä vanhojen muistaminen  elähdyttää!
Viimeksi luin aikakauslehden numeroa vuodelta 1988. Jutussa pohdittiin, kannattaako yksilöllisen eläkevakuutuksen ottaminen ja samalla kysyttiin vaikuttajilta, miten meidät saataisiin viihtymään työssä pidempään.
Kas näin he vastasivat 25 vuotta sitten:
" Työelämä muuttuu niin nopeasti, että 60-vuotias ei usko pystyvänsä enää sopeutumaan. Tietotekniikan tulo on ollut rajua ja nopeaa...Psyykkinen rasitus on noussut voimakkaasti. Se vaikuttaa niin henkilösuhteissa kuin johtamisessa...Uudenlaisista, pehmeämmistä johtamistavoista olisi hyötyä." (Toimihenkilö- ja virkamiesjärjestöjen keskusliiton pj. Matti Kinnunen)
" Uusi tietotekniikka vieraannuttaa vanhempia ikäluokkia työelämästä. Se tuo mukanaan kiihtyvän työtahdin, kovan kuormituksen, tiukat aikataulut ja kasvavan vastuun... On henkisen työsuojelun epäonnistumisen merkki, kun vanhemmat ikäluokat haluavat aikaisin eläkkeelle..." (Suomen teknisten toimihenkilöjärjestöjen keskusliiton pj. Jorma Reini)
"Ammattiin liittyvän täydennyskoulutuksen oheen tarvitaan yleissivistävää koulutusta, joka voisi vaikka opettaa opiskelemista. Opiskelun pitäisi olla yhtä luontevaa kuin vuosilomailu." (Suomen ammattiliittojen keskusjärjestön pj. Pertti Viinanen)
Hyvät ystävät, olemmeko tästä yhtään viisastuneet?
Jos muutos pelotti näin 25 vuotta sitten, nyt ilmeisesti elämme keskellä horroria – ja olemme antautuneet.

4 kommenttia:

  1. Yhtä vakuuttunut kuin olen että emme ole antautuneet olen yhtä vakuuttunut että elämme keskellä horroria.

    VastaaPoista
  2. Olen lähes kolmekymmentä vuotta lukenut sinun pääkirjoituksia ja lehtijuttujasi. Myös kaikki kirjasi olen lukenut. Hanki Elämä-kirjasi on edelleen yöpöydälläni ja täynnä hiirenkorvia. Sinä osaat olla ajan hermolla, analysoida ja tuoda esille aina sen olennaisen.

    Terveisiä Oulusta

    VastaaPoista
  3. Oulussa on siis elämää... Jossain vaiheessa hiirenkorvat puhkeavat lehteen – enkä nyt tarkoita mediaa.
    Otetaanko seuraavalle kolmellekymmenelle vuodelle?

    VastaaPoista