lauantai 3. marraskuuta 2012

Kerrankin toimiva lehtiuudistus

Lehtiuudistus sitä, lehtiuudistus tätä. Hehkutusta puoli vuotta etukäteen. Lukija tuumii, että so what, onko tässä mitään muuttunut? Tavallisesti ei. Uudistuksen syy on yleensä se, että voitaisiin sanoa, että on tehty uudistus.
Aikakauslehtien tekijänä - ja tilaajana ja lukijana - ilahduin Suomen Kuvalehden uudesta ulkoasusta. En mielestäni nähnyt siitä yhtään ylimainostavaa mainintaa lehdessä (vai jäikö minulta jotain huomaamatta?) enkä mitään opastavaa "näin luet Suomen Kuvalehteä" -höpinää. Lehti luottaa lukijan fiksuuteen, ja se on nykypäivänä paljon se.
Ulkoasu tukee sisältöä. Lehti on selkeytynyt, jämäköitynyt, modernisoitunut ja tullut helppolukuisemmaksi ja houkuttelevammaksi, mitkä mielestäni ovat ulkoasu-uudistuksen tärkeimmät pointit.
Lisäksi Juho Salmisen, sähköisen journalismin kehittäjän, kolumni oli ilahduttava. Hänen laillaan haluan itsekin uskoa.


5 kommenttia:

  1. Mainitset että "Lehti luottaa lukijan fiksuuteen, ja se on nykypäivänä paljon se."
    Mutta kysymys on luottaako lukija lehteen? Samalla kun isolla tohinalla "uudistetaan lehtiä" ja julkaistaa käyttöohjeita miten sitä tulee lukea voitaisi mielummin kiinnittää huomiota siihen että lehti ei olisi täynnä painovirheitä ja varsinkin faktavirheitä. Ei ketään kiinnosta jos joku aikakausilehti on uudistettu tai ei. Ainoa kriteeri on sisältö ja sen ylläpitäminen korkeatasoisena. Onneksi olkoo Suomen Kuvalehden kehittämiselle josta ei tarvinnut hehkutella sen kummemmin.

    VastaaPoista
  2. Eiköhän tuo luottamus ole kaksisuuntainen katu.
    Paino- ja faktavirheet lehdissä karmivat ihoa. Netissä olemme sitten suopeampia kirjoitus- ja kielioppivirheille. Tai riippuu siitä, kuka kirjoittaa :)

    VastaaPoista
  3. Lehtiuudistus on aihe, josta voidaan varmaan keskustella täältä ikuisuuteen pääsemättä mihinkään konkreettiseen tulokseen. Ainoa henkilö jota asia oikeastaan kiinnostaa on hän joka on saanut "fix ideén" että nyt uudistetaan (ties monennenko kerran) Sitä voisi kutsua vaikkapa julkiseksi masturboimiseksi. Hesari jaksoi jankuttaa tabloidi suunnitelmistaan. Kyselivät toreilla ja turuilla kuluttajilta minkä näköisen lehden haluaisivat- tuttavani vastasi osuvasti. "Jos tietäisin, olisin teillä töissä".

    VastaaPoista
  4. Hei anonyymi, olen kuullut saman tarinan. Liekö urbaanilegenda?

    VastaaPoista
  5. Voin vakuuttaa sinulle, että ei ole urbaanilegenda.

    VastaaPoista